Onderhoud en gebruik fiets
AANWIJZINGEN VOOR HET ONDERHOUD EN HET GEBRUIK VAN DE FIETS
- Nooit de fiets met water onder hoge druk onderhouden!!! Water onder hoge druk verwijdert het vet en werkt roestvorming en vlugge slijtage in de hand. Beter is met de waterslang zonder druk of met een spons zodat het water minder in de onderdelen indringt.
- Bij lange tijd niet gebruik van de fiets deze op een droge plaats stallen of eventueel lichtjes inwrijven met olie; bandendruk verminderen.
- Bij derailleurfietsen de ketting zo rechtlijnig laten lopen d.w.z. zo veel mogelijk evenwijdig met de fiets, zo vermijdt je overdreven slijtage van ketting(wiel).
- Een juiste bandendruk staat gelijk met een lichtlopende fiets! Racefiets: ong. 7 kg., MTB en hybride: ong. 3 à 4 kg.
- De ketting van de fiets behoeft het meeste onderhoud. Ontvetten met petroleum of ontvetter en nadien heel regelmatig terug inoliën, bij voorkeur met teflon-olie.
- Hou er voor MTB’s rekening mee dat in ons klimaat(door de regen en modder) op bepaalde onderdelen(ketting,pion,remblokken) veel vlugger sleet zal optreden. Het is normaal dat schijfremmen van MTB’s door stof en modder lichtjes tegen de remblokken aanlopen. Laat ook regelmatig balhoofd (tekort aan vet aan de onderkant), as(speling) en vering controleren. Eventueel voor het rijden voor extra bescherming frame en vorkbenen inolieën. Vorkbenen niet laten vervuilen!
- Lock-out functie van de voorvork enkel op de weg of in licht terrein gebruiken.
- Bij tijdsgebrek zeker vorkbenen van de voorvering en de ketting onderhouden!