Skip to main content

3 lagen winterkledij

DE “3 LAGEN” OM U TE WAPENEN TEGEN DE KOUDE TEMPERATUUR:

LAAG 1 – VOCHTAFVOERDE LAAG:

Draag altijd als eerste laag op het lichaam thermisch ondergoed. Deze bestaat meestal uit huidvriendelijk polyester(zeker geen katoen, dit neemt teveel vocht op!) met een open vezelstructuur en holle vezels. Dit zorgt voor warmte, maar vooral wordt het transpiratievocht direct afgevoerd naar de volgende kledinglaag om daar te verdampen. Daar het lichaam droog blijft is er geen koude gevoel. Om goed te kunnen werken moet deze laag goed op de huid liggen en niet te ruim passen. Craft is hier een gekend merk.

LAAG 2 – ISOLERENDE LAAG:

De isolerende werking van deze laag voorkomt dat het lichaam afkoelt en beschermt tegen kou van buitenaf. Deze laag heeft ook opnieuw het transpiratievocht door naar de volgende laag.

LAAG 3 – BESCHERMENDE LAAG:

Deze beschermende bovenlaag werkt in  twee richtingen: ze biedt bescherming tegen regen, koude en wind.
Deze laag voert ook overtollig transpiratievocht verdampen naar buiten toe. Vocht in de vorm van damp kan naar buiten, vocht in de vorm van water kan niet niet naar binnen! Afhankelijk van de gekozen kwaliteit is deze laag volledig waterdicht. Doordat deze laag beschermt moet ze altijd aan de buitenkant gedragen worden, daarom is het dragen van nog een tweede beschermende laag eronder bij een goede kwaliteit weinig zinvol.
Goretex is de hier de bekenste naam, maar er zijn veel varianten zoals Windflex, Windtex, Windstopper, Thermodrytex,…